Kaş Dökülmesi Nedenleri

Kaş Dökülmesi

Günlük hayatta dökülme denince insanların aklına ilk olarak saçları gelmektedir. Çünkü milyonlarca insanın ortak sorunu haline gelen Alopecia artık normal bir sorun haline gelmiş ve milyonlarca insan hayatlarının geri kalan evresini kel olarak yaşamayı kabul etmektedir.

Kaş ekimi fotoğrafları ve videoları görmek için instagram.com/kasekimi

Fakat Alopecia (Dökülme) sadece saçlar ile alakalı olmayıp, vücudumuzda kıl olan her yerde görülmektedir. Onlardan biride kaşlarımız olup, yine saçlar gibi çeşitli dökülme nedenleri bulunmaktadır. Nedenlere baktığımızda kişisel hatalar ve sağlık problemleri ön plana çıkmaktadır. Bu sayfada kaş dökülmesine neden olan faktörleri ele alacağız.

Sayfanın devamında görebileceğiniz gibi diğer tedavilerden ümidinizi kesip ekime karar vermeden önce mutlaka squarik asit di butil ester içeren ilaç en az 2-4 ay kullanılmalıdır.

Madarozis

Kaş Aldırmaya Bağlı Kaş Küsmesi

Kadınların güzel ve bakımlı görünmek için yaptığı / yaptırdığı işlemlerden biride kaş alma yada aldırma olup, aslında çok dikkatli yapılması gereken estetik bir uygulamadır. Bilinçsiz ve tecrübesiz kişilerce yapılan yanlış alma yada aldırma maalesef kaş küsmesi dediğimiz kıl köklerinin ölmesine neden olmaktadır. Madarozis (Kirpik-kaş Dökülmesi) en çok bu sebeple ortaya çıkmaktadır. 6 Ay gibi bir sürede kaşların çıkmaması sorunu kalıcı hale getirmektedir. Her ne kadar badem yağı vs kullanılsa da sorun kıl köklerinde olması nedeniyle çok fazla bir etkisi olmayacaktır. Çözüm olarak en mantıklı uygulama kesinlikle ekimdir. Kalıcı makyaj vs geçici ve doğallıktan olur.

Guatr Hastalığı (Tiroid Yetmezliği)
Bazı dökülmeler ise kişinin hata ve ihmalleri yerine vücudunda yer alan herhangi bir hastalık ile ortaya çıkabilir. Kıl kökü kayıplarına neden olan hastalıkların başında Guatr dediğimiz Hipotiroidi gelmektedir. Tiroid azlığı ve fazlalığı şeklinde görülen bu hastalık yetersizlik durumunda kıl kökü kayıplarına neden olmaktadır. Burada çözüm ilk olarak Guatr hastalığının kontrol altına alınıp, bilimsel yöntemlerle tedavi edilmesidir. Bu şekilde sorun ortadan kalktığında dökülme duracak ve yerine yeni kaşlar çıkacaktır. Yani kaşlarında dökülme problemi yaşayan insanlar aslında farkında olmadan Guatr hastası olabilir.

Saçkıran (Kaşkıran) Alopecia Areata

Toplumda sık görülen dökülme problemlerinden biride Alopecia Areata olup, halk arasında daha çok saçkıran olarak bilinmektedir. Çünkü saçlarda daha sık görüldüğü için bu şekilde tabir edilmektedir. Fakat bu sadece saçlara özgü bir sorun olduğu anlamına gelmez.
Alopecia Areata vücudumuzda kıl olan her yeri etkilemektedir. Tabii ki saçlar daha belirgin hale geldiği için kişiyi rahatsız etmektedir. Aynı şekilde saçlar dışında kaşlar, kirpik, sakal ve bıyık bölgesinde görülür. Diğer dökülmelere göre farkı madeni para görünümünde olup, çok hızlı bir şekilde yayılmasıdır. Herhangi bir belirti olmadan vücudun her yerinde yaygınlaşabilir.
Alopecia Areata nedeni henüz kesin bir şekilde tespit edilemese de ortak kanı stres, korku ve ani moral bozuklukları bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden olur. Bağışıklık sistemi çökmesi ile birlikte vücut kılları yabancı madde olarak algılayarak onların dökülmesini sağlayan sıvı salgılamaktadır.
Saçkıran yada kaşkıran tedavisi mümkün bir sorun olup, öncelikle stres ve sıkıntıdan sıyrılmak gerekir. Bunun dışında tedavisine sarımsak ve kortizon yanı sıra daha etkili bir madde olan SADBE ile devam edilir. 6 Ay içerisinde çözüm olmaması halinde ekim düşünülebilir.

Kaşta Mantar Enfeksiyonu

Saçlı deride en sık görülen sorunlardan biride kafa kaşıntısı ve pul pul aşırı kepek problemidir. Normal bir durum olmayıp, altında yatan neden genelde Malassezia furfur dediğimiz mantar problemidir. Bir tür enfeksiyon olan bu durum sadece deriye zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda kıl köklerine ilerleyerek kıl köklerinin ölmesine neden olmaktadır. En az saçlar kadar kaşları da etkileyen bir durum olup, özellikle kaşıntı problemi yaşıyorsanız kesinlikle dikkatli olmalısınız. Kafa derisinde mantar tedavisi için genellikle Climbazol yada Ketokonazol madde içeren şampuanlar öneriyoruz. Aynı şampuanı banyoda kaşlarınız içinde kullanabilirsiniz. Ketokonazol madde içeren şampuan kullanacaksanız 10-15 günde bir kullanmalısınız.

Kemoterapi (Kanser Tedavisi)
Toplumda en can sıkıcı hastalıklardan biri olan kanser ülkemizde 20’den fazla türü tespit edilmektedir. Tedavisinde genelde kemoterapi ilaçları kullanılmaktadır. Kanserli hücreleri öldürmeyi hedefleyen bu tür ilaçların bir çok geçici ve kalıcı yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkilerden biride vücudun her yerindeki kılların geçici olarak dökülmesine neden olur. Saç, sakal,kaş, bıyık tümü geçici olarak dökülür ve kemoterapi ilaçlarının kullanımı son bulması ile kaybedilen saç ve diğer kıllar geri çıkar. İlk olarak farklı renk ve hafif kıvırcık şekilde çıksa da zamanla eski halini alır.

Dengesiz Beslenme (Biotin Eksikliği)
Günlük hayatta en sık yaptığımız hatalardan biride düzensiz beslenme olup, maalesef çoğu zaman fazla kilo yada kilo kayıplarına neden oluruz. Aşırı diyet yapan insanlar zayıflamayı hayal ederken çoğu zaman vücudun en temel ihtiyacı olan vitaminlerden uzak kalmasına neden olur. Özellikle kıl köklerinin ihtiyacı olan B7 yada diğer adıyla H Vitamini (Biotin) eksikliği ilk olarak kıl köklerinde kalite kaybına bağlı olarak uzama hızında düşme görülür. Devamında ise kalite kaybına uğrayan kıl kökleri dökülür ve ölebilir.

Kalıcı Makyaj, Dövme Vs

Biz insanlar her zaman için her şeyin daha güzelini ister ve bunun için girişimlerde bulunuruz. Özellikle kadınlar sadece kaş aldırma ile yetinmeyip çoğu zaman kalınlaştırma, belirginleştirme için kalıcı makyaj, kalıcı kontur ve dövme gibi uygulamalardan istifade etmektedir. Cilt altına kimyasal madde enjekte etme şeklinde yapılan bu uygulama mevcut kıl köklerinin zarar görmesine ve dökülerek ölmesine neden olabilir. O nedenle bu tür sanal ve geçiçi çözümlerden uzak durmalısınız.

İlerleyen Yaş ve Menopoz
Dökülmeye neden olan sorunlardan biride kadınlarda ilerleyen yaş ve menopoz dönemi olup, bu süreçte ortaya çıkan Östrojen seviyesinde düşüş saçlarda olduğu gibi kaşlarda da seyrelme ve tamamen yok olmaya neden olabilir.

Cerrahi Müdahale ve Yanıklar
Özellikle kaza yada herhangi bir nedenle bu bölgesinde ameliyat vs olan insanların o bölgede kıl çıkmayabilir. Örnek vermek gerekirse bacaklarınızda kesik şeklinde ameliyat olmanız halinde o bölgede dikiş izlerinin olduğu yerlerde kılların olmadığını görürsünüz. Aynı durum kaşlar içinde geçerli olup, yine aynı şekilde yara, yanız ve kazalar yine kalıcı kaşsızlık problemine neden olur.

Op. Dr. Seher Şirin Aktarıyor
Evet arkadaşlar yukarıda toplumda en sık görülen dökülme nedenlerine yer verdik, şimdi ise aşağıda kaş ekimi uzmanlarımızdan Op. Dr. Seher ŞİRİN’in dökülme nedenlerine dair hazırladığı video’ya göz atalım.

Dökülme kesinlikle ciddiye alınması gereken bir sorun olup, çözüm yöntemi olarak ise kulaktan doğma bilgiler yerine bilimsel çözümlerle hareket etmek gerekir. Aşağıda yer alan soru ve yorum formundan uzmanlarımıza sormak ve öğrenmek istediğiniz hususları iletebilirsiniz.

Kaş Dökülmesi Tedavisi

Dökülmenin tedavisi öncelikle sebebe yönelik olur, sebep ortadan kaldırılabilirse kaldırılır yoksa ortaya çıkan sonucu düzeltmek için dışardan uygulanan tedavi yöntemleri uygulanır. Dökülmenin sebebi ne olursa olsun ortadan kaldırılmasına rahmen cevap alınmadıysa squarik asit di butil ester (S.A.D.B.E) içeren ilaç kullanılmalıdır. SADBE temelde saçkıran için kullanılsa da diğer sebepler daha basit çözülen sorunlar olduğu için bunlarda daha etkili olur. Tüm bunlara rağmen beklenen olumlu sonuç alınamazsa geriye tek çözüm ekim yapılmasıdır.

Ekim kesin çözümdür ancak saç ekimi gibi algılayıp öyle yapan kliniklerin uyguladığı iğrenç kaş ekimleri ciddi bir sorundur çünkü tüm bu kötü ekilen kaşların alınması sonra doğal açılarla ekilmesi gerekir. Kötü yapılmış ekim fotoğraflarını ilgili sayfalarda görebilirsiniz.

Dökülme farklı sebeplerle ve farklı şekillerde olabilmektedir. Genellikle net sebep bulunamaz ve tedavide buna bağlı olarak deneme yanılma şeklindir yapılır.

En sık görülen dökülme sebebi, şekil vermek üzere alımın yanlış yapılması sebebiyle köklerin zedelenmesi buna halk arasında küsme denir, kaşlar zayıflayarak kaybolur. Kalitesini artırmak için badem yağı gibi doğal ürünler kullanılsada cevap alınamaz ve ekim yapılarak sorun çözülür.

Hormonal Kaş Dökülmesi

hipotiroidi (bir tür guatr) denilen tiroid bezinin az çalışmasına bağlı olarak gelişen tiroid hormonunun düşüklüğünden kaynaklanan bir durumdur, erken dönemde hipotiroidi tedavi edilirse kaştaki sorun kendiliğinden düzelir.
Trikomania (çekiştirme tiki): Kişi ders çalışırken, telefonla konuşurken veya sinirlendiğinde kaşlarını çeker, bir süre sonra bu çekilen kaşlar çıkmamaya başlar.Tek tedavi yöntemi ekimdir.

Kaşta saçkıran (allopecia areata); kaşın yada kaşların bir kısmı yada tamamı dökülür, sebebi genellikle bulunamaz, tedavide bölge cildinde dolaşımı artırmak için çeşitli doğal yöntemler (sarımsak sürmek) veya ilaçlar (ditranol) kullanılır. Büyük çoğunluğu bu yöntemlerle geri çıkar ama bir kısmı çıkmaz. 8-10 ay kaşlar çıkmazsa kaş ekimi yapılır.

Kaşlarda yaralanma veya yanık sebebyile iz olması; tek tedavi seçeneği kaş ekimidir.
İlari yaşa bağlı kaşların zayıflaması ve dökülmesi;bazı insanlarda zaten zayıf olan kaşlar yaş ilerledikçe dökülür, ekimle tedavi edilir.
Allopecia universalis (vücuttaki tüm kıllar sebebi bilinmeyen şekilde dökülür);Tedavisi mümkün değildir, hiç hoş olmasada kalıcı makyaj yapılabilir

About Op. Dr. Atilla Kaya

Türkiye'de ilk defa kaş ekimi işlemini gerçekleştiren Op. Dr. Atilla Kaya, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde hizmet vermektedir.

21 comments

  1. Dökülmenin nedenini araştırmak için dermatologla görüşmelisiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp Canlı Destek
İletişim Bilgileri