Kaş Ekimi Nasıl Yapılır?

2003 Yılında FUE yönteminin geliştirilmesi ile hızla yaygınlaşan saç nakli yada halk arasındaki tabiri ile (Saç Ekimi) aynı zamanda kaş, sakal, bıyık gibi ekimlerin yapılmasını mümkün hale getirmiştir. Toplumda sık görülen kaş dökülmesi, kaza ve yanık izlerinin kapatılması yanı sıra sıkılaştırma, kalınlaştırma gibi işlemlerde yine her zaman olduğu gibi en doğal sonuç olan kaş ekimi öneriyoruz.

Ekimin nasıl yapıldığını gösteren çok sayıda video görmek için instagram.com/kasekimi

Peki kaş ekimi nasıl yapılır, nereden başlanır, nasıl bir süreç izlenir? sayfanın devamında kaş naklii yaptırmak isteyenlerin en çok merak ettiği hususlara ışık tutalım.
Önce işlemin nasıl ilerlediğini özetleyeyim sonra diğer ayrıntıları isterseniz okursunuz.

– Kökler enseden alınır, alım elle yapılırsa yani motor kullanmadan alınırsa geride kalan saçlar daha az zarar görür, çünkü elin hassasiyeti sayesinde kök parçalanması ve ölümü daha az olur.
– Erkek hastalarda gerekirse sakalın boyun alt kısmından veya sakalın üst kısımları yani elmacık kemiklerine yakın bölgedeki gereksiz sakal kökleri alınıp ekilebilir. Ama unutulmamalıdır ki sakal kılları kaştan çok kaliteli durabilir. alınarak ekilebilir.
– Bir kişi çoklu greftleri tekli greft haline getirir, kesinlikle hepsi tek kök içeren greft olmalıdır, alımla köklerin ayrımı eş zamanlı olmalıdır
– Hazırlanan kökler bekletmeksizin doğru yönte ve 25-30 derece açıyla ekilir
Bu üç aşama yaklaşık eş zamanlı ilerler, böylece kökler beklemediği için oksijensiz kalmaz ve ölmez.
– Temizlik, enseyi silmek yeterlidir. Ekimin yapıldığı kaş alanı oksijenli su ile temizlenir. Bu sayede kişinin kaşlarını ektirdiği neredeyse belli bile olmaz, yanı kanlı bir görünüm olmaz.
– Yapılanlar ve sonraki günlerde dikkat edilecekler anlatılır, yazılıp hastanın eline verilir.
– Kontrol, uyguladığımız yöntemde kontrol gerekmemektedir.
– 3. gün kişi evde kendisi yıkar

1) Nasıl Bir Görünüm İstediğinizi Öğreniyoruz
Bu estetik bir işlem olmasına karşın yine normal bir hastalık gibi doktor muayenesine yada doktor görüşmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için IDEA Klinik İstanbul ve Ankara’da yer alan klinikleri herhangi bir ücret almadan hizmet vermektedir. Kliniğe geldiğinizde ilk olarak sizin isteğiniz ve beklentiniz öğrenilir. Devamında ise kalem ile nasıl bir görünüm istediğinizi çizerek göstermeniz istenir. Yaptığınız çizime göre yapılması muhtemel kıl kökü sayısı belirlenir. Çoğu zaman 300 greft (kök) yeterli olmaktadır.

2) Ekimi Yapılacak Kılların Alımı İle Başlanır
İşlemi yaptırmadan önce mutlaka araştırma yaparak bazı küçük ama etkili detayları öğrenmelisiniz. Her iki yöntemde de ekimde kullanılacak kökler saçlardan alınır. FUT yani ameliyatla yapılan yöntemde saçlı deri alınırken FUE ise 0,7 mm çapındaki iğne ile tek tek alınmaktadır. Bu nedenle bir çok üstünlüğü bulunmaktadır. Saçınızın ense kısmında 1 cm gibi dar bir alanda saç kısaltılır ve yukarıda da belirttiğim gibi 0,7 mm çapındaki iğne ile tek tek alım yapılmaktadır. Örnek 300 greft ekilecekse bu 300 kök hepsi birden almak yerine 50-100 gibi az az alınarak alınan kılların oksijensiz kalarak ölmesine fırsat verilmeden ekime başlanır.

3) Doktorunuz FUE Yöntemi İle Ekimi Gerçekleştirir
Idea kliniklerinde yapılan işlemler sadece uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Ekimler asla yardımcı elemanlara (hemşire, asistan, saç ekimi uzmanı vs)  yaptırılmaz. Alımı yapılan kıl kökleri yine 0,7 mm çapındaki bir iğne ile delik açılarak kökler olması gereken açıyla yerleştirilir. FUT ile yapılan ekimde ise maalesef jilet yada benzeri kesici aletler ile kanal açılarak yapılmaktadır. Kesinlikle uygulamadığımız ve önermediğimiz bu yöntem sizi pişman edebilir. İğne ile delik açılarak açılan deliğe 25-30 derece açılar ile ekim yapılır. Kanal açılarak yapılan ekimlerde ise maalesef açı verme imkanı yoktur. 300 Greft bir ekim kliniklerimizde 2-4 saat arasında yapılmaktadır.

Nasıl Yapıldığını İzleyin
Aşağıda yer alan video görüntülerinde kaşın nasıl ekileceği nasıl yapıldığı gerçek bir ekim esnasında kayıt altına alınan görüntülerden görebilirsiniz.

Kaş Ekimi Videosu

4) Değişiklik Yapmak İçin 12 Gün Süreniz Bulunuyor
Yapılan ekim üzerinde değişiklik yapmak için 12-15 gün arasında bir süreniz bulunmaktadır. Örnek veriyorum fazla bulduğunuz beğenmediğiniz kılları cımbızla çekip aldığınızda orada herhangi bir sorun olmayacaktır. Aynı şekilde eksik ve seyrek kaldığını düşündüğünüz alanlara bir kaç greft daha ekilmesini isteyebilirsiniz. Bu şekilde istediğiniz güzel görünüme kavuşursunuz. Rötuş ekimlerinde istediğiniz sayıda ekim yaptırabilirsiniz, mesela 90 TL ödeyip 10 kök ektirebilirsiniz.

5) Şok Dökülme Sizi Korkutmasın
Cevabı en çok merak edilen sorulardan birine gelmek istiyorum. Ekilen kaşlar ne zaman çıkar? yukarıda belirtilen 12-15 günlük süreçten sonra ekimi yapılan kaşlar şok dökülme dediğimiz bir süreç içine girer ve bu genelde 15. gün ile 6. haftanın sonuna kadar devam edebilir. Ekilen kaşların bir bölümü yada hepsi dökülebilir. Yada hiç biri dökülmeyebilir. Dökülen kaşlar ise 3 ile 8 aylık bir süreçte geri çıkmaktadır. 1 Yıl içerisinde ise tamamen normale dönmüş olacaktır. Yani ekim sonrası herhangi bir düzenleme isterseniz bunu ilk 15 gün içerisinde yada 1 yıl sonrası yapmanız gerekir. Çünkü şok dökülme evresinde kesin sonuç görülmediği için herhangi bir işlem yapılamaz.

Kaş Ekimi Acıtır mı?

Dilerseniz konunun başına tekrar dönelim. Ekim işlemi için 0,6 mm çapında bir iğne kullanılır. Bu iğne batırılarak delik açılır ve kıl kökü o deliğe yerleştirilir. Burada can yanmasına neden olan sadece iğne ile delik açma aşaması olup, bunun önüne geçmek içinde ekim öncesi işlem yapılacak olan bölgede lokal anestezi yapılarak herhangi bir acı duymamanız sağlanır. Alım bölgesi de uyuşturulduğu için aşım sırasında da ağrı olmaz.

Ekilen Kaşlar Dökülür mü?

Yukarıda da belirtildiği gibi ekim sonrasında ki bu genelde 15. gün ile 6. haftanın sonuna kadar devam edebilmektedir. Şok dökülme dediğimiz bir evrede kaşların hepsi yada bir bölümü geri çıkmak üzere dökülür. Yada kişiye bağlı olarak herhangi bir dökülme olmayabilir. Tekrar belirtmek gerekirse bu süreç normal bir durumdur. Dökülen kaşlar 3-8 ay arasında geri çıkacaktır.

İyileşme Süresi Ne Kadar?
Kliniklerimizde nakil işlemi 2 ile 4 saat arasında tamamlanmakta olup, doktorumuz ilk yıkamanın 24 saat sonra yapılması gerektiğini belirterek göndermektedir. Bu işlemi yaptıran kişinin herhangi bir özgürlüğü kısıtlanmadan hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Çünkü FUE yönteminde jilet vb araçlarla kanal açılmadığı için yara ve morluk oluşmaz.

Ekilmiş Kaş Doğal Olur mu?

Öncelikle hiç bir şey Allah’ın yarattığı gibi olması beklenemez. Fakat uygulanan işlemler arasında kalıcı kontür, kalıcı makyaj vs arasında doğala en yakın sonuç olup, bir kere yaptırıp, ömür boyu sıkıntıdan kurtulursunuz. Aşağıda yer alan görsellerde kliniğimizde yapılşmış ekimleri görebilirsiniz.

Dökülmüş AlanEkim Sonrası

Evet arkadaşlar bu konuda da aktaracaklarımız bu kadar olup, dilerseniz sayfanın alt kısmında yer alan soru ve yorum formunu kullanarak doktorlarımıza sormak istediğiniz hususları iletebilirsiniz.

Ekilen Kaş Ne Zaman Çıkar ?

Bir çok klinik sitesinde okursunuz yada sorduğunuzda söylerler “3-4 ayda çıkar” derler, bu tümüyle sizi ikna etmeye yönelik bir cümledir çünkü ekim yapan da bilir ki bu süre kişiye ve uygulamalara göre çok değişir, 4 ay olabileceği gibi 1 yılı da geçebilir. Aslında bu durum saç, sakal, bıyık ve diğer ekimler için de geçerli olan bir durumdur.

Ekilen kaç çıkarmı

Aslında ertesi gün çıkar demek yanlış olmaz çünkü kaş ekimi yapıldığının ertesi gün ekilenler 0.3 mm uzar ve bu hızla büyüme ileri yaşklarda yavaşlamakla birlikte ömür boyu sürer. 12.gün iyice yumuşattıktan sonra tırnaklayarak temizlenebilir ve bu temizlik sonrası kaşın son hali yaklaşık ortaya çıkmış olur çünkü yaklaşık 6-7 mm uzamış olur (ekim esnasında bir miktar olduğu için). Bu son hali 12-15. günler arasında genel bilgi verir. Elde edilen bu yaklaşık son halinin görüntüsü üzerinden istenirse bu günlerde düzeltme ekimi yada diğer deyimle rotuş yapılabilir. 15. günle 6.haftanın sonuna kadar şok dökülme dediğimiz geçici bir dökülme olur. Bu şok dökülme döneminde ekilen kaşların tamamı dökülebileceği gibi hiçbiri dökülmeyebilir de bu kişisel özellikler, köklerin dışarıda bekleme süresi, kanal açılıp açılmaması, alımda motor kullanılıp kullanılmaması gibi bir çok faktöre bağlı olarak değişir. Genellikle önemli bir kısmı kalır. 6.Haftanın sonunda kalanlar artık dökülmez, bu süreye kadar dökülenler 6.haftadan sonraki 3-8 ayda çıkmaya başlar ve bu çıkmalar 1 yılın sonuna kadar devam eder.

Kaş ekildikten 1 yıl sonra yaklaşık son hali ortaya çıkmış olur, yaklaşık diyorum çünkü az sayıda çıkış ve kalite artışı 2 yıla kadar devam eder ancak 1 yıldan sonraki değişim hasta tarafından fark edilemez. İlk zamanlar tüy gibi çıkan kıllar zamanla kaliteli hale gelir.Bu durum bebeklerin saçlarının döküldükten sonra yeniden kaliteli bir şekilde çıkış sürecine benzetilebilir.

Ekilen Kaş Uzar mı?

Bir çok sitede “ekilen kaşlar zamanla uyum sağlar, uzamaz” şeklinde yazılara rastlayabilirsiniz. Bu yazının “armutların arasına kavak ağaçları ektik 1-2 yıl sonra bunlarda armut olacak” cümlesinden hiçbir farkı yoktur. Vücuttaki her kıl olduğu yerdeki gibi davranır. Nereden alıp nereye ekerseniz ekin genetik kodlarında belirlendiği gibi davranmaya devam eder. kaşa ekilen saç kökleri de saç gibi davranmaya devam eder ve ömür boyu ensedeki kıllarla aynı hızda büyür. Yaş ilerledikçe ensedeki saçların uzaması yavaşlar kaşlar da buna paralel yavaş uzar ama uzar. Bunu bir uyarı gibi yazdım çünkü hastamın biri “yaşlandığımda bir de uzayan kaşları kesmekle uğraşamam” deyip vaz geçmişti. Sizin için de bu önemliyse ona göre düşünün, ama bence uzaması son derece önemsiz bir sorun, bir makas darbesinin başında.

Ekilen Kaş Dökülür mü?

Bu soruyu sorduğunuzda herkes aynı yalanı söyler “kesinlikle dökülmez” derler. Aslında tam yalan olmasa da yeterince doğru da değil. Şöyle ki; Ensenizdeki saçlarınız dökülmedikçe oradan alınıp kaşlara ekilen kökler de dökülmez ama şu bir gerçek ki hiçbir insanın 25 yaşındaki ense sıklığıyal 65 yaşındaki ense sıklığı aynı değildir mutlaka az veya çok dökülür. Aynı şekilde ekilen kaşlardan da kayıplar olur. “Amaaaan 65 yaşından sonra kaşı ne yapacağım” diyorsanız sorun yok, dökülmez olarak kabul edebilirsiniz.

Sonuç olarak

Ekilen kaşların çıkış süresi 3-4 ay olabilir ama 1 yılı bulaması ihtimali çok daha yüksektir ancak bu geçiş sürecinde ( kaş ekiminden 8 gün sonra başlamak kaydıyla ) kalem veya far gibi dolgunlaştırıcı uygulamalarla normal görünüm elde edilebilir. Yani kaş ekimi yaptıracaksanız ertesi gün çıkacağını beklememelisiniz yoksa hayal kırıklığı yaşarsınız.
Op.Dr.Atilla KAYA

About Op. Dr. Atilla Kaya

Türkiye'de ilk defa kaş ekimi işlemini gerçekleştiren Op. Dr. Atilla Kaya, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde hizmet vermektedir.

23 comments

  1. Evet, yapabiliriz.

  2. Peki ameliyattan sonra tekrar ekimle beğenmediğimiz kısımları düzeltme işlemi yapıyor musunuz ?

  3. Hayır belirlenen kök ücreti var. Ne kadar ektirirseniz o kadar ücret ödersiniz. 300 kök bedeli 3000 TL dır, her bir kıl kökü ektirmek isterseniz 10 TL dır.
    Öp. Dr. Atilla Kaya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp Canlı Destek
İletişim Bilgileri